Wat doet een trainee data science bij YM? Erik vertelt over zijn traject

Mijn naam is Erik. Ik ben werkzaam bij CB en ik zit hier in een data science team waar we alles doen wat te maken heeft met het maken voorspellingen. Hierbij richt ik me op Natural Language Processing en het maken van voorspellingen van hoe een product het in de markt gaat doen. Daarnaast ben ik ook nog founder van Fungi Factory waar ik oesterzwammen op koffiedik kweek.

Ik heb Sustainable Business en Innovation gestudeerd met een specialisatie in duurzame innovatie en ben tijdens het afronden van mijn master benaderd door Young Mavericks. Ik heb mijn masterafstudeeropdracht bij KLM gedaan, in een team waarin we een data analyse deden op alle verkochte tickets. Ik merkte dat het werken met data in grote hoeveelheden echt heel leuk en interessant is, dus heb ik daarnaast het vak Data Learning gevolgd.

Starten bij Young Mavericks

De start bij Young Mavericks begon met veel interesse voor data. Ik had goed in mijn hoofd wat ik als data scientist zou willen doen en het was perfect dat ik het traineeship kon starten bij een startup met jonge mensen en veel energie. Ik heb enorm veel geleerd van de trainingen tijdens de opleiding tot data scientist. De trainingen waren een goede introductie in machine learning en het krijgen van voldoende inzichten in de verschillende machine learning tools en processen. Daarnaast heb ik veel inzicht gekregen in het omgaan met- en aanpakken van problemen.

Aan de slag bij de partner

Ik vond het heel spannend om op gesprek te gaan maar het gesprek liep eigenlijk heel soepel. Ik ben bij CB begonnen en kwam terecht in een data science team waarin we veel vrijheid en ruimte hadden om te ontdekken wat data kan betekenen voor CB. De eerste drie maanden was de opdracht: wat kun je doen met data bij CB. Samen met het team hebben we verschillende opdrachten gedaan. Een van die eerste opdrachten was het bouwen van een trefwoordengenerator die met een analyse van de digitale inhoud van een boek automatisch trefwoorden kon genereren die het boek omschreven.

Meest waardevolle aan mijn tijd bij Young Mavericks

Tijdens mijn tijd bij Young Mavericks kan ik zeker zeggen dat ik mijn analytisch vermogen  heb ontwikkeld, ik heb nu sneller inzicht in waar waarde in zit en wat ik liever kan laten gaan. Ik ben niet bang om fouten te maken, sterker nog het is juist belangrijk om fouten te durven maken, want daar leer je het meeste van. Ook wel trial and error genoemd: door zoveel mogelijk te proberen leer je ontzettend veel meer en maak je heel snel grote stappen.

Wat heb je nodig om een succesvolle data scientist te zijn?

Als je een succesvolle data scientist wilt zijn moet je zeker affiniteit met data, analyses en getallen hebben, anders is het echt niets voor jou. Je moet ervan houden om nieuwe dingen te proberen. Het is elke keer een avontuur van “ik heb iets nog nooit gedaan, laat ik het proberen”. Die gulzigheid naar nieuwe dingen moet je voelen, energie krijgen uit het ontdekken van nieuwe dingen.

Over Young Mavericks

Ik vind dat doordat Young Mavericks zich constant blijft uitvinden, met elke lichting de trainingen beter worden. Dat is het belangrijkste wat je als organisatie moet hebben om mee te gaan in deze tijd, zeker op gebied van data science

Young Mavericks achter de schermen: interview met trainer Jelmer

Sinds een jaar verzorgt Jelmer van Nuss trainingen aan Data Engineers en speelt hij een belangrijke rol bij de inhoud van gasttrainingen bij Young Mavericks. “Daarnaast help ik sinds kort ook bij het ontwikkelen van nieuwe opdrachten voor de Data Engineers.” Wat maakte dat hij een jaar geleden voor Young Mavericks koos en hoe was zijn eerste jaar? Lees alles over Jelmers ervaringen bij Young Mavericks.

Lees meer

Young Mavericks ontwikkelt automatiseringstool voor douane

In de huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om je als bedrijf te onttrekken aan de toenemende automatisering. Niet alleen commerciële ondernemingen: ook de douane ontkomt er niet aan. Op verzoek van Taxsample en TB Customs Consultancy ontwikkelde Young Mavericks een tool om een enorme reeks uitdagingen – van groeiende handel in goederen, steeds gecompliceerdere in- en uitvoerprocessen, nieuwe importheffingen, handelsbelemmerende maatregelen tot een mogelijke No-Deal Brexit – het hoofd te bieden.

Lees meer