In gesprek met Robert: toepassing van design thinking binnen data science projecten

Ik heb een bedrijfskundige achtergrond met een focus op change management. Daarnaast kom ik uit een ondernemersfamilie. Die twee werelden moesten op een manier bij elkaar komen. Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met verschillende boeken en voorbeelden van design thinking. Dat was ook de tijd waarin iedereen het had over de lean startup en dat de eerste corporate innovators opkwamen. Een mix van gebeurtenissen die mijn interesse richting design thinking en met name design sprints richting gaf. Nu heb ik mijn werk van gemaakt en samen met mijn business partner een eigen bedrijf in design thinking trainingen en het begeleiden van design sprints. Ik vind design thinking het voorbeeld van no-nonsense denken en daarmee echt geweldig. Tijdens workshops en trainingen kan ik doen wat ik het allerleukst vind: mijn studieachtergrond en kennis combineren met mensen helpen en nieuwe kennis en tools laten ervaren.

Vanwaar de samenwerking met Young Mavericks?

Young Mavericks is een jong bedrijf met een visie en constante drive om te verbeteren en te vernieuwen. Daar hou ik van. Young Mavericks is voor mij anders dan de meeste bedrijven waar ik mee werk. Ik vind het leuk en uitdagend om een groep van junior data scientists, met weinig werkervaring al mee te nemen in de wereld van design thinking en hoe je door met klanten (intern of extern) te praten je werk veel relevanter en meer impact vol kan maken.

Toelichting op trainingen in design thinking bij Young Mavericks

Bij Young Mavericks doen we een mini design sprint tijdens de voltijd training. Dit doen we in de vorm van een echte case. In 2 dagen begeleid ik de junioren door de eerste stappen van het design sprint proces tot aan dat er prototypes gemaakt moeten worden. Daarna gaat de groep zelf aan de slag met het maken van prototypes met echte data. In de maanden daarna zie ik de data scientists nogmaals om ze meer verdieping op design thinking mee te geven. Hier draait het vooral om tools en mindset.

Hoe draagt design thinking bij aan het werk van een data scientist?

Design thinking is een gedachtegoed en gaat over problemen snappen, een probleem definiëren, ideeën bedenken om het vraagstuk op te lossen, het maken van die oplossing in de kleinst mogelijke manier om vervolgens voor te leggen aan toekomstige gebruikers. Het doen van onderzoek naar problemen van klanten (zowel intern als extern) en hoe die op te lossen kan op allerlei vlakken plaatsvinden. Voor data scientists is het begrijpen van waarom en hoe toekomstige gebruikers een nieuwe tool of informatie gaan gebruiken bijvoorbeeld van belang. Dit soort inzichten helpt enorm in het creëren van meer impact voor organisaties en hun klanten. Een ander belangrijke element van design thinking is dat je het kleine stappen maakt, zo gaan projecten waaraan de scientists werken uiteindelijk sneller en creëer je samen met collega’s in een organisatie meer impact.

Young Mavericks achter de schermen: interview met trainer Jelmer

Sinds een jaar verzorgt Jelmer van Nuss trainingen aan Data Engineers en speelt hij een belangrijke rol bij de inhoud van gasttrainingen bij Young Mavericks. “Daarnaast help ik sinds kort ook bij het ontwikkelen van nieuwe opdrachten voor de Data Engineers.” Wat maakte dat hij een jaar geleden voor Young Mavericks koos en hoe was zijn eerste jaar? Lees alles over Jelmers ervaringen bij Young Mavericks.

Lees meer

Young Mavericks ontwikkelt automatiseringstool voor douane

In de huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om je als bedrijf te onttrekken aan de toenemende automatisering. Niet alleen commerciële ondernemingen: ook de douane ontkomt er niet aan. Op verzoek van Taxsample en TB Customs Consultancy ontwikkelde Young Mavericks een tool om een enorme reeks uitdagingen – van groeiende handel in goederen, steeds gecompliceerdere in- en uitvoerprocessen, nieuwe importheffingen, handelsbelemmerende maatregelen tot een mogelijke No-Deal Brexit – het hoofd te bieden.

Lees meer