In gesprek met Robert: toepassing van design thinking binnen data gedreven projecten

Ik heb een bedrijfskundige achtergrond met een focus op change management. Daarnaast kom ik uit een ondernemersfamilie. Die twee werelden moesten op een manier bij elkaar komen. Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met verschillende boeken en voorbeelden van design thinking. Dat was ook de tijd waarin iedereen het had over de lean startup en dat de eerste corporate innovators opkwamen. Een mix van gebeurtenissen die mijn interesse richting design thinking en met name design sprints richting gaf. Nu heb ik mijn werk van gemaakt en samen met mijn business partner een eigen bedrijf in design thinking trainingen en het begeleiden van design sprints. Ik vind design thinking het voorbeeld van no-nonsense denken en daarmee echt geweldig. Tijdens workshops en trainingen kan ik doen wat ik het allerleukst vind: mijn studieachtergrond en kennis combineren met mensen helpen en nieuwe kennis en tools laten ervaren.

Vanwaar de samenwerking met Young Mavericks?

Young Mavericks is een jong bedrijf met een visie en constante drive om te verbeteren en te vernieuwen. Daar hou ik van. Young Mavericks is voor mij anders dan de meeste bedrijven waar ik mee werk. Ik vind het leuk en uitdagend om een groep van junior data scientists, met weinig werkervaring al mee te nemen in de wereld van design thinking en hoe je door met klanten (intern of extern) te praten je werk veel relevanter en meer impact vol kan maken.

Toelichting op trainingen in design thinking bij Young Mavericks

Bij Young Mavericks doen we een mini design sprint tijdens de voltijd training. Dit doen we in de vorm van een echte case. In 2 dagen begeleid ik de junioren door de eerste stappen van het design sprint proces tot aan dat er prototypes gemaakt moeten worden. Daarna gaat de groep zelf aan de slag met het maken van prototypes met echte data. In de maanden daarna zie ik de data scientists nogmaals om ze meer verdieping op design thinking mee te geven. Hier draait het vooral om tools en mindset.

Hoe draagt design thinking bij aan het werk van een data scientist?

Design thinking is een gedachtegoed en gaat over problemen snappen, een probleem definiëren, ideeën bedenken om het vraagstuk op te lossen, het maken van die oplossing in de kleinst mogelijke manier om vervolgens voor te leggen aan toekomstige gebruikers. Het doen van onderzoek naar problemen van klanten (zowel intern als extern) en hoe die op te lossen kan op allerlei vlakken plaatsvinden. Voor data scientists is het begrijpen van waarom en hoe toekomstige gebruikers een nieuwe tool of informatie gaan gebruiken bijvoorbeeld van belang. Dit soort inzichten helpt enorm in het creëren van meer impact voor organisaties en hun klanten. Een ander belangrijke element van design thinking is dat je het kleine stappen maakt, zo gaan projecten waaraan de scientists werken uiteindelijk sneller en creëer je samen met collega’s in een organisatie meer impact.

Hoe Docker en Kubernetes’ open source technologie de bedrijfssector verovert

Door Young Mavericks’ Data Engineer Don de Lange

Als Data Engineer zorg je ervoor dat technologische oplossingen voor bedrijven daadwerkelijk geïmplementeerd worden. Om deze technische beloften in een steeds complexere datawereld waar te maken gebruik ik – en vele Data Engineers met mij – verschillende software- en data tools. Docker en Kubernetes, twee grootmeesters op het gebied van open source technologieën, helpen bij het bouwen, beheren en opschalen van apps in containers. In deze blog leg ik uit wat Docker en Kubernetes precies zijn, waarom steeds meer bedrijven er hun voordeel mee doen en hoe je zelf met deze platformen aan de slag kunt gaan.

Lees meer

Interview met Data Engineer Joeri: Over puzzels oplossen, kikkervisjes en de taal van programmeren

Als Data Engineer bij Young Mavericks helpt Joeri (26) Waterschap Aa en Maas professionaliseren. In hun Datalab werkt hij aan ‘Python Refactoring’, een proces waarbij hij bestaande codes optimaliseert, meer toegankelijk, gebruiksvriendelijk, gemakkelijker te beheren én meer foutbestendig maakt. Joeri: “In eerste instantie zagen collega’s bij Aa en Maas niet direct de meerwaarde van refactoring in. Door aan te tonen hoeveel tijd en geld ermee bespaard kan worden, wist ik ze te overtuigen. Nu is iedereen razend enthousiast.”

Lees meer