Interview met Young Mavericks’ Data Engineering trainees Sije en Don

Wat maakte dat zij voor het Data Engineering traineeship kozen, welke voordelen en uitdagingen biedt het programma hen en waarom bevelen ze allebei de Young Mavericks’ traineeship van harte aan? Lees hier het duo-interview met trainees Sije en Don.

Wat heeft jullie doen kiezen voor het Data Engineering Traineeship van Young Mavericks?

“Ik heb een achtergrond in Data Science en heb ervaring met het uitvoeren van opdrachten met data van kleinere omvang. De komende jaren gaat het belang van data alleen maar toenemen – zoveel is duidelijk – en engineering zal hierin een essentiële rol spelen. Daarom besloot ik mijn kennis op het gebied van engineering-vraagstukken te vergroten; het Data Engineering Traineeship van Young Mavericks gaf mij de kans verder te specialiseren binnen de wereld van data,” aldus Sije.

Don vult aan: “Na mijn master Data Science leek het Data Science Traineeship voor mij een logische stap – totdat ik bij Young Mavericks aanschoof. Gaandeweg het sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat het Data Engineering Traineeship veel beter bij mij en mijn ambities past. Ik stelde mezelf de vraag: wil ik meer technische kennis opdoen of houd ik me liever bezig met het vinden van creatieve oplossingen? Uiteindelijk koos ik ervoor om de technische vaardigheden te leren die creatieve oplossingen daadwerkelijk realiseren – de perfecte aanvulling op mijn Data Science-kennis en ervaring.

Wat zijn voor de voordelen van het Data Engineering Traineeship? 

Don: “Allereerst word je als trainee binnen slechts twee maanden klaargestoomd om aan de slag te kunnen als Data Engineer. Zo kun je met alle basisvaardigheden op zak snel je opgedane kennis in de praktijk brengen. Ten tweede is de begeleiding binnen de Young Mavericks’ traineeships heel goed. Je wordt gestimuleerd je eigen weg te vinden binnen het werk en waar nodig krijg je extra ondersteuning.”

Hij vervolgt: “Daarnaast leer je als Data Engineering Trainee heel veel nieuwe dingen – niet alleen van de trainers, maar ook van je mede-trainees. Er heerst een open en motiverende sfeer, waarbinnen alles gedeeld kan worden en met veel plezier (samen)gewerkt wordt. Ik ben erg tevreden met mijn keuze voor dit traineeship – ik heb echt het gevoel dat de vaardigheden die ik nu leer heel goed van pas gaan komen. Bovendien ben ik hierdoor ook zelfverzekerder geworden in het uitvoeren van mijn werk.” 

Sije voegt toe: “Wat mij specifiek aanspreekt zijn de kleine groepen, het feit dat je multidisciplinair én samen te werk gaat aan opdrachten, en het uitgebreide trainingsaanbod in hard en soft skills in de eerste twee maanden en daarna.”

Welke uitdagingen ervaren jullie als Data Engineers?

“Het is een uitdaging om telkens de juiste tool en aanpak bij een vraagstuk te vinden en het vraagstuk in uitvoerbare stappen op te delen. Voor mij persoonlijk is geduld bewaren een goede uitdaging, bijvoorbeeld om fouten in codes op te sporen en lossen,” vertelt Sije. Don knikt instemmend en voegt toe: “Tijdens het Data Engineering Traineeship ben je voortdurend aan het leren en presteren; na de trainingsperiode word je uitgedaagd om alle concepten – tot op een zeker niveau – toe te passen. Daarnaast liggen er uitdagingen in de communicatie met klanten: het is een kunst om de klant mee te nemen in het dataproces en diens verwachtingen goed af te stemmen. Genoeg leuke en spannende uitdagingen, dus het is heel fijn dat je als trainee goed wordt begeleid.”

Kunnen jullie wat vertellen over projecten binnen het traineeship?

“Momenteel werk ik bij een snelgroeiend bedrijf dat zich bezighoudt met de waterdiepte van schepen op de Rijn. De snelle expansie van het bedrijft zorgt voor een exponentiële toename in de hoeveelheid data binnen het bedrijf, en het verwerken van deze data kost hen steeds meer rekenkracht. Mijn project richt zich op het efficiënt opslaan van deze data en het bedenken van oplossingen die de dataverwerking gaan versimpelen,” legt Sije uit.

Don: “Tijdens één van mijn eerdere projecten hield ik mij bezig met het ontwikkelen van een app die suggesties voor woorden en zinnen maakt, op basis van de effectiviteit van eerdere advertenties. Hiervoor heb ik het inladen, opschonen en opslaan van de data en de installatie van benodigde programma’s en modules in de productieomgeving geautomatiseerd.”

Wat zijn jullie lange termijn-ambities?

“Ik wil doorgroeien in de Data Science en Data Engineering, zodat ik steeds beter en effectiever te werk kan gaan. Bovendien zou ik graag front-end kennis opdoen, zodat ik mijn oplossingen zo goed mogelijk kan overbrengen aan mijn klanten. Daarnaast wil ik mijn kennis inzetten voor het ontwikkelen van oplossingen met een directe, concrete meerwaarde voor bedrijven. Zo hoop ik uiteindelijk het leven van mijn medemens iets beter en gemakkelijker te maken,” zegt Don glimlachend. Sije vult aan: “Mijn ambitie is om mijn specialisatie binnen dit vakgebied verder uit te diepen en uiteindelijk Senior Data Engineer te worden. Ik hoop mijn kennis over te kunnen dragen en mooie samenwerkingen aan te gaan.”

Zouden jullie mensen met een Data Science-achtergrond aanraden het Data Engineering Traineeship te volgen? En zo ja, waarom?

“Ben jij een geduldig persoon en vind je het leuk om met grote hoeveelheden data te werken? Dan is dit traineeship iets voor jou. Als Data Engineer richt jij je op het programmeren en ontwikkelen van nieuwe software. Soms ben je lange tijd bezig met het oplossen van een fout in codes – dat vraagt geduld. Als Data Engineer run jij de onderzoeken die je Data Science-collega’s ontwikkelen. Je verwerkt de onderzoeksdata in een cluster- of cloudomgeving die je vervolgens kunt gaan automatiseren. Ook houd jij je als Data Engineer bezig met het efficiënt opslaan en verwerken van data,” vat Sije samen.

Don: “Als jij je graag bezighoudt met het bruikbaar maken van Data Science-oplossingen voor de eindgebruiker, dan is dit traineeship zeker een aanrader. Binnen het Data Engineering Traineeship leer je alle vaardigheden die hiervoor nodig zijn – en als je eenmaal aan de slag bent bij klanten, kun je deze vaardigheden verder ontwikkelen. Door Data Science- en Data Engineering-vaardigheden te combineren kun je jouw eigen Data Science-oplossing van begin tot eind ontwikkelen. Dit is enorm waardevol voor bedrijven. Mocht je echt alleen het Data Science-gedeelte je interesseren, dan is dit traineeship geen match voor jou. Maar zelfs in dat geval zou ik je aanraden om enigszins op de hoogte te zijn van wat engineering inhoudt, zodat je later goed kunt samenwerken met een Data Engineer.”

Interesse in ons traineeship Data Engineering? Meld je hier aan!

ELT, ETL en datapijplijnen: do it yourself geautomatiseerd data inladen

Mijn naam is Don en in mijn werk voor Young Mavericks combineer ik mijn kennis als Data Engineer met mijn expertise in Data Science. In de praktijk komt dit erop neer dat ik repetitieve taken automatiseer, inzichten uit data genereer en een coördinerende en adviserende rol heb binnen projecten. Ik geniet het meest van het creatieve proces dat nodig is om problemen op te lossen met behulp van data.

Lees meer

Datapijplijn implementeren: Toepassen van het datapijplijn-concept

Deze handleiding bouwt voort op het ‘ELT, ETL en datapijplijnen’- artikel, waarin veelvoorkomende problemen van bedrijven bij het opslaan en gebruik van data worden besproken. Als antwoord op deze en meer problemen introduceerde Don – Data Scientist en Data Engineer bij Young Mavericks – het concept ‘datapijplijnen’, waarmee bedrijven een datagedreven cultuur kunnen creëren en zo optimaal mogelijk hun data kunnen inladen – en welke tools hiervan handig zijn. In dit artikel past Don de eerder behandelde concepten achter datapijplijnen toe bij het daadwerkelijk implementeren van een werkende datapijplijn. De complete code is te vinden op onze Gitlab.

Lees meer