Young Mavericks’ machine learning tool optimaliseert online campagnes van Social Blue

Grote kans dat jij tijdens het scrollen langs je tijdlijn weleens een advertentie van Social Blue hebt gezien. De internationale leadgeneratie expert zet online campagnes in om volgers, websitebezoekers en donateurs te genereren voor tal van bedrijven in binnen- en buitenland. Om te onderzoeken of de resultaten van hun campagneteksten met machine learning kunnen worden geoptimaliseerd, schakelde het bedrijf Young Mavericks in. Met onze Proof of Concept gaven we samen antwoord op de vraag ‘Kan machine learning campagneresultaten verbeteren op basis van eerdere advertentieprestaties?’

Proof of Concept: ‘voorproefje’ op data-innovatie

Een Proof of Concept geeft nieuwe partners van Young Mavericks de kans eerste inzichten op te doen en een start te maken met datagedreven werken. Voor Social Blue hield dit voorproefje op de eindeloze mogelijkheden van data-innovatie, een afgebakend project met heldere doelstellingen in. Om bovenstaande hoofdvraag te beantwoorden, onderzocht een team van Social Blue samen met Young Mavericks’ data scientist Sanne en data engineer Don de best converterende context en woordvolgorde voor teksten – en de mogelijkheden voor een machine learning tekstengenerator.

De kracht van datagedreven besluiten

Aan Sanne en Don de uitdagende taak om Social Blue de middelen te bieden die het bedrijf in staat stellen datagedreven besluiten te nemen. Tot dan toe baseerde de leadgeneratie expert haar beslissing op ervaringen en intuïtie, wat leidde tot incomplete evaluaties en resultaatanalyses. Hoog tijd dus om Social Blue de mogelijkheid te geven hun campagnes en besluitvormingen te funderen in data. 

Sanne: ‘Gedurende dit project wisten Don en ik onze krachten en verschillende expertises goed te bundelen: veel oplossingen voor Social Blue hebben we samen bedacht en de meerderheid van het coderen deden we samen.’ Hun grootste uitdagingen waren de beperkte tijd – ‘we hadden maar een maand om een op zichzelf staande tool te ontwikkelen!’ en de communicatie met stakeholders. Don: ‘Aan technische expertise geen gebrek, maar specifieke domeinkennis is een ander verhaal. Om meer te weten te komen over Social Blue’s wensen, markt en klanten was het essentieel om de juiste vragen te stellen.’

Samenwerken, samen creëren

Ook verwachtingsmanagement en een duidelijke rolverdeling was cruciaal tijdens dit project. Don: ‘Natuurlijk wil je de verstrekkende potentie van data science laten zien, maar uiteindelijk was het doel een concrete applicatie ontwikkelen voor Social Blue.’ Om de succeskans te vergroten zorgden Sanne en Don ervoor dat de ideeën, wensen en eisen voorafgaand in grote lijnen afgestemd waren. Tijdens het traject namen de data scientist en data engineer alle Social Blue-stakeholders zoveel mogelijk mee in het proces, door dagelijkse meetings, direct nieuwe functionaliteiten met hen te delen en hun feedback zoveel mogelijk te verwerken. Sanne: ‘Het was fijn samenwerken met Social Blue. Ze waren erg enthousiast, stonden open voor nieuwe ideeën en waren geïnteresseerd in het dataproces.’ 

Een gebruiksvriendelijke applicatie ontwikkelen

Binnen een intensief project van een maand ontwikkelden Sanne en Don samen een applicatie die iedere werknemer binnen Social Blue – met of zonder data-expertise – kan gebruiken. Sanne: ‘Door overal een heldere uitleg bij de geven zorgden we ervoor dat niet alleen het gebruik, maar ook de uitkomst van iedere functionaliteit duidelijk is.’ Het resultaat: de Proof of Concept van een applicatie die Social Blue in staat stelt datagedreven advertenties te ontwikkelen. Young Mavericks’ applicatie geeft het bedrijf inzicht in wat eerdere advertenties succesvol maakte – en de mogelijkheid om op basis van deze resultaten met machine learning in de toekomst nieuwe, nóg succesvollere advertenties te genereren.

Verbetermogelijkheden, maar oneindige potentie

Na afloop van het traject kwamen Young Mavericks en Social Blue tot de gezamenlijke conclusie dat de Proof of Concept succesvol en bovenal veelbelovend was. Don: ‘Ik ben er trots op dat we met data meetbaar resultaat en een bruikbaar Proof of Concept voor Social Blue hebben kunnen leveren. We hebben aangetoond dat data science en datagedreven werken concrete waarde toevoegt.’ Sanne voegt toe: ‘En vooral: dit alles binnen slechts één maand! De applicatie is al in de praktijk gebracht en de resultaten zijn veelbelovend.’

In hun eindrapportage gaf Social Blue aan dat het traject met Young Mavericks hen waardevolle inzichten heeft gegeven in de eindeloze mogelijkheden van machine learning en hoe resultaten van hun eerdere campagnes een grote inspiratiebron voor succesvolle nieuwe advertenties zijn: ‘Terugkijkend op de resultaten zien we dat er nog ruimte voor verbetering is, maar het is overduidelijk dat de machine learning tool de potentie heeft om de online advertentiewereld naar een compleet nieuw niveau te tillen.’

Ook samenwerken met onze data-experts? Neem contact op met Young Mavericks of kom meer te weten over onze projecten.

ELT, ETL en datapijplijnen: do it yourself geautomatiseerd data inladen

Mijn naam is Don en in mijn werk voor Young Mavericks combineer ik mijn kennis als Data Engineer met mijn expertise in Data Science. In de praktijk komt dit erop neer dat ik repetitieve taken automatiseer, inzichten uit data genereer en een coördinerende en adviserende rol heb binnen projecten. Ik geniet het meest van het creatieve proces dat nodig is om problemen op te lossen met behulp van data.

Lees meer

Datapijplijn implementeren: Toepassen van het datapijplijn-concept

Deze handleiding bouwt voort op het ‘ELT, ETL en datapijplijnen’- artikel, waarin veelvoorkomende problemen van bedrijven bij het opslaan en gebruik van data worden besproken. Als antwoord op deze en meer problemen introduceerde Don – Data Scientist en Data Engineer bij Young Mavericks – het concept ‘datapijplijnen’, waarmee bedrijven een datagedreven cultuur kunnen creëren en zo optimaal mogelijk hun data kunnen inladen – en welke tools hiervan handig zijn. In dit artikel past Don de eerder behandelde concepten achter datapijplijnen toe bij het daadwerkelijk implementeren van een werkende datapijplijn. De complete code is te vinden op onze Gitlab.

Lees meer