Young Mavericks trainee Yaleesa: “Mijn missie? De IT-wereld wakker schudden.”

Pas tegen het eind van haar studie Information Science en maakte Yaleesa (28) kennis met de wondere wereld van machine learning. Yaleesa: “Voor mijn ambitieuze afstudeeronderzoek was ik op zoek naar een antwoord op mijn specifieke vraagstuk en en kwam ik uit bij een begeleider. Hij overtuigde mij van de unieke potentie van machine learning. Ik was verkocht. Al ontdekte ik dat machine learning geen appeltje-eitje is. Maar dat ik binnen de IT-wereld en meer specifiek bij Young Mavericks goed zit, dat weet ik zeker.”

Passies combineren als Data Engineer

In haar vrije tijd doet Yaleesa niets liever dan gamen, codes schrijven voor haar eigen projecten “en lezen, vooral vakdingen – ultra nerd alert!”. Naast haar studie heeft Yaleesa zich als Python Developer veel bezig gehouden met het ontwerpen van informatiesystemen. “Ik zocht naar een manier om mijn passie voor developen te combineren met een toekomst in machine learning – en kwam uit bij Data Engineering.” Ze wist dat ze haar droomcarrière had gevonden, maar liep tegen een volgend probleem op: “Ik begon te twijfelen over mijn kunnen. Machine learning is vrij wiskundig – en dat is niet per se mijn sterkste kant. Bovendien bleek ervaring met grote, complexe datasystemen een vereiste in alle Data Enigeer-vacatures.”

Net toen Yaleesa begon te twijfelen over haar keuze, kwam ze Young Mavericks’ Data Engineering traineeship tegen. “Dat was perfect! Deze traineeship geeft mij de tijd en ruimte om specifieke vakkenis op te doen, ik word begeleid als professional en leer werken binnen een bedrijf. Ik heb leren omgaan met weerstand, weet nu hoe ik mezelf wil neerzetten en ken het reilen en zeilen van het bedrijfsleven beter. Ik heb ontdekt dat een succesvolle Data Engineer meer nodig heeft dan specialistische kennis en passie voor computers: zelfvertrouwen en assertiviteit zijn essentieel, evenals de kunst om anderen goed te begeleiden en mee te nemen in een proces.”

Starten als Young Mavericks’ Data Engineer trainee

Yaleesa voelde zich direct thuis bij Young Mavericks. “De eerste periode was heftig maar gezellig. De sfeer binnen Young Mavericks is open, professioneel, ambitieus en flexibel. Niemand bij Young Mavericks loopt er de kantjes vanaf. Het voelde goed om niet alleen welkom, maar ook nodig te zijn. Al binnen een paar dagen had ik het gevoel mijn mede-trainees jaren te kennen. Samenwerken ging soepel en het was fijn om steun aan elkaar te hebben tijdens het leren van moeilijke materie.”

Aan het begin van haar eerste project vond Yaleesa het wel een beetje spannend, omdat het toch even anders was dan ze gewend was van tevoren.  “Studeren en part-time werken leent zich om flexibel om te gaan met tijd, Ik heb ADD en merkte al vrij snel in het begin van mijn studietijd dat mijn concentratie in de rustige avonduren significant verbeterde. Omschakelen naar vastere werktijden had zo zijn uitdagingen” Gelukkig is alles bij Young Mavericks bespreekbaar. Het team is erg betrokken en inversteert veel in jou als persoon. Je staat er niet alleen voor. Ik voel mij erg gesteund – en wil dit gevoel teruggeven aan het bedrijf.” Wat haar daarnaast erg hielp, was dat Yaleesa de onderwerpen van de trainingen heel interessant vond. “Ik wist dus al snel dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Een wervelwind in de IT-wereld

Inmiddels heeft Yaleesa als trainee ervaringen opgedaan bij verschillende klanten. “Bij mijn huidige opdrachtgever werk ik met één van de oudste, meest complexe en belangrijke systemen van Nederland. Mijn collega’s hier zijn stuk voor stuk specialisten in hun vak, maar lopen soms op tegen uitdagingen in de razendsnel evoluerende IT-wereld. Ik maak er mijn missie van de denkwijze van deze professionals te veranderen door hen kennis te laten maken met de laatste ontwikkelingen in DevOps, machine learning en automation.”

Eén van de belangrijkste lessen die Yaleesa tijdens haar traineeship heeft geleerd, is geduldiger zijn. “Ik ben van nature een vrij ongeduldig persoon. Als ik iets gaaf of belangrijk vind, moet het NU gebeuren. Zo werkt het vaak niet in grote bedrijven, dingen gaan nou eenmaal trager en ik kan niet alles in mijn eentje – ik heb anderen nodig om een grotere beweging in gang te zetten.” Intussen heeft Yaleesa haar draai hierin gevonden. “Ik heb geleerd mijn ongeduld en passie pro-actief in te zetten om zo de boel een beetje op te schudden. Hier maak ik niet altijd vrienden mee, maar ik krijg er vaak lof voor en veel mee gedaan. Ik hoop dat mijn wervelwind mensen aan het denken zet.”

Hoe Docker en Kubernetes’ open source technologie de bedrijfssector verovert

Door Young Mavericks’ Data Engineer Don de Lange

Als Data Engineer zorg je ervoor dat technologische oplossingen voor bedrijven daadwerkelijk geïmplementeerd worden. Om deze technische beloften in een steeds complexere datawereld waar te maken gebruik ik – en vele Data Engineers met mij – verschillende software- en data tools. Docker en Kubernetes, twee grootmeesters op het gebied van open source technologieën, helpen bij het bouwen, beheren en opschalen van apps in containers. In deze blog leg ik uit wat Docker en Kubernetes precies zijn, waarom steeds meer bedrijven er hun voordeel mee doen en hoe je zelf met deze platformen aan de slag kunt gaan.

Lees meer

Interview met Data Engineer Joeri: Over puzzels oplossen, kikkervisjes en de taal van programmeren

Als Data Engineer bij Young Mavericks helpt Joeri (26) Waterschap Aa en Maas professionaliseren. In hun Datalab werkt hij aan ‘Python Refactoring’, een proces waarbij hij bestaande codes optimaliseert, meer toegankelijk, gebruiksvriendelijk, gemakkelijker te beheren én meer foutbestendig maakt. Joeri: “In eerste instantie zagen collega’s bij Aa en Maas niet direct de meerwaarde van refactoring in. Door aan te tonen hoeveel tijd en geld ermee bespaard kan worden, wist ik ze te overtuigen. Nu is iedereen razend enthousiast.”

Lees meer