Kevin (32) maakte een carrièreswitch met Young Mavericks’ Data Engineering-Traineeship

Ha allemaal, ik ben Kevin Bowey. Vorig jaar oktober begon ik een Data Engineering-traineeship bij Young Mavericks en inmiddels werk ik er met veel plezier als Junior Data Engineer. Nu hoor ik je denken: een trainee als 32-jarige…? Jazeker! Veel van mijn mede-trainees doken tijdens of direct na hun studie de wereld van Big Data in. Mijn pad naar machine learning was een stuk minder rechttoe rechtaan – en juist deze ‘omweg’ maakt mij een unieke Data Engineer.

Mijn omweg naar data

Ik ontdekte mijn passie voor maatschappelijke communicatiemiddelen – en hoe deze kunnen worden ingezet om democratische processen te versterken – tijdens mijn propedeuse Filosofie en bachelor Politicologie. Al snel kwam ik tot de conclusie dat programmeren en kennis van internet en software in ons digitale tijdperk essentieel zijn. Met mijn diploma nog vers van de pers maakte ik mezelf wegwijs in programmeertalen en -processen. Kort hierop ging ik als Backend Developer aan de slag met het ontwikkelen van webapplicaties. Tijdens deze jaren heb ik ontzettend veel geleerd over digitale communicatie, wat erg tof was.

Tijd voor een carrièreswitch

Als ik niet aan sporten of met vrienden was, kon je mij – ook in mijn vrije tijd – vaak achter een computer vinden. Online blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws. Ik houd ervan nieuwe dingen te leren en volg de ene na de andere cursus. Ook ga ik graag naar congressen om nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. Door de jaren heen raakte ik steeds meer geïnteresseerd in hoe mensen in onze maatschappij met elkaar verbonden zijn – en de rol die data en machine learning hierin spelen. Na verloop van tijd moest ik toegeven dat deze fascinatie meer was dan een hobby. Ik had mijn roeping had gevonden binnen de intrigerende wereld van datatechnologie. Ik besloot dat het tijd was voor een carrièreswitch. 

Young Mavericks’ Data Engineering-traineeship

Na wat speurwerk op LinkedIn ontdekte ik de traineeships van Young Mavericks. Ik reageerde op een advertentie voor het Data Science traineeship, maar kwam er tijdens een kennismakingsgesprek met Vanity achter dat dit niet aansloot op mijn werkervaring en interesse. Het Data Engineering-traineeship bleek daarentegen een perfecte match. Na een assessment en verschillende gespreksrondes werd ik aangenomen en kon ik aan de slag als Data Engineering-trainee. Mijn wens om mij professioneel bezig te houden met data werd werkelijkheid.


Een logische volgende stap

Terugkijkend weet ik niet of ik mijn carrièreswitch had durven maken als ik dit traineeship niet had gevonden. Precies op het juiste moment gaf Young Mavericks mij het duwtje in de juiste richting – de perfecte stap in mijn carrière. Voorafgaande aan het traineeship was ik bang dat ik een enorme achterstand zou hebben op mijn collega-trainees. Gelukkig bleek al snel dat ik juist erg goed mee kon komen en dat ik door mijn jarenlange ervaring met webapplicaties veel basiskennis op zak had: als Data Engineer werk je met vergelijkbare technologieën. Het Data Engineering-traineeship en de hierop volgende detachering is interessant, het werk betekenisvol en ik doe het dan ook met veel plezier.

Aanrader voor professionals met datagedreven ambities

Werken bij Young Mavericks bevalt mij uitstekend. Het contact met mijn collega’s is prettig, iedereen is gemakkelijk te benaderen en denkt graag met je mee. De rol van Data Engineers evolueert nog steeds en verschilt per bedrijf. Young Mavericks houdt hier met het traineeship goed rekening mee: er is veel aandacht voor de uiteenlopende zaken die je als Data Engineer tegen het lijf loopt. De nadruk van het traineeship ligt op de raakvlakken met Data Science en het uitvoeren van de geavanceerde analyses. Ik raad het traineeship Data Engineering van harte aan voor iedereen die – net zoals ik – droomt van een datagedreven beroep. 

Interesse in Young Mavericks’ Data Engineering Traineeship? Kom alles te weten over ons uitdagende programma! 

ELT, ETL en datapijplijnen: do it yourself geautomatiseerd data inladen

Mijn naam is Don en in mijn werk voor Young Mavericks combineer ik mijn kennis als Data Engineer met mijn expertise in Data Science. In de praktijk komt dit erop neer dat ik repetitieve taken automatiseer, inzichten uit data genereer en een coördinerende en adviserende rol heb binnen projecten. Ik geniet het meest van het creatieve proces dat nodig is om problemen op te lossen met behulp van data.

Lees meer

Datapijplijn implementeren: Toepassen van het datapijplijn-concept

Deze handleiding bouwt voort op het ‘ELT, ETL en datapijplijnen’- artikel, waarin veelvoorkomende problemen van bedrijven bij het opslaan en gebruik van data worden besproken. Als antwoord op deze en meer problemen introduceerde Don – Data Scientist en Data Engineer bij Young Mavericks – het concept ‘datapijplijnen’, waarmee bedrijven een datagedreven cultuur kunnen creëren en zo optimaal mogelijk hun data kunnen inladen – en welke tools hiervan handig zijn. In dit artikel past Don de eerder behandelde concepten achter datapijplijnen toe bij het daadwerkelijk implementeren van een werkende datapijplijn. De complete code is te vinden op onze Gitlab.

Lees meer