Data Scientist Jason: “Ik heb veel toffe technische skills geleerd bij Young Mavericks”

Jason (27) was één van Young Mavericks’ eerste lichting Data Science trainees. “Vanuit Young Mavericks heb ik projecten bij onder andere de KvK en de Consumentenbond gedaan. Het traineeship was heel leerzaam – ik heb vaardigheden op het gebied van data en programmeren opgedaan en klantgerichte oplossingen leren ontwikkelen.”

Kun je iets over jezelf en je achtergrond vertellen?

Ik ben Jason en kom uit de eerste Data Science lichting van Young Mavericks. Mijn achtergrond is in Biologie en Animal Biology, Disease Models and Science Based Business. Tijdens mijn opleidingen heb ik veel onderzoek gedaan, gewerkt in het lab, me bezig gehouden met innovatie, finance en business development. Tijdens mijn traineeship bij Young Mavericks heb ik gewerkt bij de KvK en de Consumentenbond, waarna ik bij Samskip belandde – een internationaal transportbedrijf gericht op kostenefficiënte, betrouwbare en milieuvriendelijke oplossingen.

Inmiddels ben ik een vaste kracht bij Samskip, waar ik processen optimaliseer en onderzoek hoe we zo effectief mogelijk kunnen omgaan met scheepvaart en containertransport. Ik richt mij op het automatiseren van allerlei handelingen en het ontwikkelen van computerprogramma’s die mensen taken uit handen nemen en hen automatisch van advies voorzien.

Waarom koos je destijds voor een traineeship bij Young Mavericks?

Ik koos destijds voor Young Mavericks, omdat werken met data, dingen uitzoeken en oplossen bedenken mij erg aanspreken. De gesprekken met Lars gaven mij de doorslag – ik voelde me erg op mijn gemak en het leek me heel leuk om bij een startup te werken waar ik een groot verschil zou kunnen maken. Dat gevoel heb ik bij andere bedrijven niet gehad. En, zeker niet onbelangrijk: bij Young Mavericks heerst een prettige, open sfeer en kent iedereen elkaar.

Hoe heb je de begeleiding tijdens je traineeship ervaren?

Wat ik persoonlijk erg fijn vond waren de contactmomenten met Frank en Lars na de fulltime trainingsperiode. Toen ik mijn traineeship begon was Young Mavericks pas net opgericht, dus ik heb de kwaliteit van de begeleiding in de loopt der tijd enorm zien groeien. Young Mavericks is uitgegroeid van een kleine startup naar een gevestigd en innovatief bedrijf met ervaren medewerkers en trainers.

Hoe heb je jouw traineeship ervaren? Kun je iets over de trainingen en het werken bij partners vertellen?

Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn traineeship. De trainingen waren altijd erg leerzaam en het was erg leuk om uiteenlopende trainingen van verschillende professionals te krijgen – daar was ik heel blij mee. De maandelijkse trainingen waren ook een ideaal moment om de andere trainees weer te zien; zo konden we bijpraten en met elkaar sparren. Mijn Data Science Traineeship bij Young Mavericks heeft mij veel bijgebracht over data, programmeren en verschillende technieken – met name machine learning vond ik super interessant. Bovendien heb ik als trainee geleerd hoe ik bij verschillende bedrijven problemen kan identificeren én oplossen. 

Wat was je laatste opdracht als Young Mavericks trainee?

Mijn laatste opdracht was in 2018, voor internationaal transportbedrijf Samskip. Tijdens dit project heb ik mij bezig gehouden met het ontwikkelen van een forecast, waarmee ik kon berekenen hoeveel containers Samskip van de ene naar andere locatie moest verplaatsen. Daarnaast heb ik een machine learning model gebouwd waarmee ik kon voorspellen hoeveel en wat voor soort containers het bedrijf in een halfjaar tijd zou verschepen. Het was een groot project, en Samskip maakt in hun wekelijkse schattingen nog steeds gebruik van mijn model. 

Daarnaast heb ik mij onder andere bezig gehouden met het optimaliseren en automatiseren van processen, het inzichtelijk maken van date en planningen opstellen. De opdracht vloog voorbij en gaf mij de kans om echt mijn plek binnen het bedrijf te vinden.

Hoe heb je jouw opgedane kennis na je traineeship kunnen inzetten?

Alle toffe, technische vaardigheden die ik heb opgedaan bij Young Mavericks komen heel goed van pas in mijn werk voor Samskip. En niet alleen de technische skills – ik heb bij Young Mavericks ook geleerd om Data Science te ‘verkopen’, wat net zo belangrijk is als het bouwen en ontwikkelen zelf. Leren hoe ik mensen van begin tot eind meeneem in het proces, dat is enorm waardevol geweest. En tot slot heb ik veel opgestoken van het samenwerken, informatie delen en sparren met de andere Junior Data Scientists, waarmee ik goede vrienden ben geworden. 

Hoe was het om als Data Scientist bij Samskip aan de slag te gaan? 

Heel leuk! In het begin heb ik veel presentaties gegeven waarin ik medewerkers en cliënten uitlegde wat Data Science is. Gaandeweg heb ik geleerd om mensen mee te nemen in het proces, in plaats van alleen dingen te bouwen. Mede hierdoor zagen mensen steeds meer de voordelen van Data Science in, dat was erg leuk om te zien. Binnen het bedrijf is ook langzaam maar zeker meer aandacht gekomen voor data-automatisering en de afgelopen jaren ben ik flink gegroeid binnen Samskip. In 2019 maakte ik de overstap naar een team dat zich bezighoudt met Samskip’s digital solutions.

Hoe word je volgens jou een succesvolle Data Scientist?

Allereerst is het belangrijk dat je analytisch kunt denken, altijd het einddoel voor ogen houdt en goed kunt uitleggen wat je precies doet. Leergierig zijn is essentieel, je moet openstaan voor en leren van feedback en veranderingen, en goed zowel zelfstandig als met anderen kunnen werken.

Interesse om aan de slag te gaan met data ? Neem vooral eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Onze zoektocht naar zonnepanelen


Datatechnologie inzetten voor duurzaamheid: Toen eerder dit jaar nieuwe, geavanceerde satellietfoto’s werden vrijgegeven, waren we er klaar voor. De ruime ervaring in het verbeteren en organiseren van remote sensing data door middel van engineering en machine learning had Young Mavericks klaargestoomd voor onze volgende missie: de Basisregistratie Grootschalige Topografische (BGT) kaarten van Nederland met niet-geregistreerde objecten te verbeteren om inzicht te krijgen in – en het stimuleren van – het gebruik van zonnepanelen. 

Lees meer

In gesprek met Sylvia: samen ontdekken we jouw groeipotentieel

Hetgeen waar wij naar streven bij Young Mavericks, is dat mensen goed op hun plek zitten tijdens een opdracht en dat ze de ruimte hebben om hetgeen te doen wat zij nodig vinden. Daarbij ontwikkelen we in trainingen nog meer vaardigheden die bijdragen aan een goede verwachtingsmanagement en werkrelaties. Dat draagt bij aan de professionaliteit van consultants en dus goede projecten en – hopelijk – blije opdrachtgevers.

Lees meer