Data Engineer Shama: ‘Gun jezelf een fijne, solide basis met Young Mavericks’

Tijdens haar bachelor Industrial Design en Informatica ontdekte Shama (26) haar passie voor data, techniek en engineering. Na een relaxte sollicitatieronde startte Shama haar Data Engineering traineeship bij Young Mavericks. Nu, acht weken later, maakt ze de balans op: “Tijdens het traineeship heb ik mijn eigen waarde leren kennen. Je bent niet zomaar iemand die dingen uitvindt, je bent iemand die waarde toevoegt aan bedrijven.”

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hoi! Ik ben Shama, geboren en getogen in Eindhoven. Na mijn bachelor wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen, maar ik wist wel dat ik vooral de technische kant van mijn studie interessant vond. In mijn studietijd was ik actief als student assistent en pakte projecten voor de TU op. Tijdens een visualisatieproject waarbij ik requirements moest verzamelen ontdekte ik mijn interesse voor data en besloot ik mijn master toe te spitsen op Data Science en Engineering. 

Hoe ben je bij Young Mavericks terechtgekomen?

Ik was op zoek naar een traineeship in Data Engineering en kreeg toen toevallig bericht van Young Mavericks. Het traineeship zag er op papier goed en doordacht uit. Wat mij tijdens het sollicitatieproces en technische assessment direct opviel was de fijne sfeer. Young Mavericks is een kleinere organisatie en het voelde gelijk als prettige werkplek, waar de sfeer relaxt is en de lat hoog ligt.

Hoe heb je jouw eerste acht weken als trainee ervaren? 

Heel goed! Iedereen hier is jong, maar er zijn echt al hele mooie dingen gedaan. Het contact met collega’s, de ruimte voor eigen inbreng en de persoonlijke aandacht voor trainees maakt deze traineeship uniek. Het traineeship zit goed in elkaar: je ontwikkelt een stevige technische basis die je gelijk in de praktijk brengt. De vaardigheden die je in de praktijk opdoet worden vervolgens bevestigd tijdens de trainingen. 

Daarnaast zijn niet alleen de trainingen maar ook de groep mensen qua achtergrond en ervaringen heel divers. Als vrouw ben je in dit vakgebied meestal in de minderheid. Het is daarom heel prettig om bij Young Mavericks vrouwelijke voorbeelden te hebben, zeker wat betreft communicatiestijl en dynamiek met cliënten.

Welke verwachtingen had je vooraf – en zijn deze bevestigd?

Ik had vooraf wat twijfels over mijn lange reistijd. Gelukkig wendde dit snel: de goede sfeer maakte het ’t meer dan waard om naar kantoor te komen. Op inhoudelijk vlak had ik een sterke focus op Structured Query Language (SQL) verwacht. Uiteindelijk bleek het traineeship een stuk breder te zijn, waardoor je vertrouwd wordt met verschillende concepten en deze goed aan elkaar weet te koppelen. Ook verwachtte ik inzicht te krijgen in de industrie zelf. Dit kwam met name terug tijdens de gesprekken met gasttrainers, die mede door de kleine groepsgrootte heel nuttig waren.

Wat vind je tot nu toe het meest waardevol aan je traineeship?

Ik heb nu een veel duidelijker beeld van Data Engineering – en hoe het samenvalt met Cloud Engineering. Voor mij was vooral de praktisch kant heel vernieuwend: daar heb ik bijvoorbeeld Linux ontdekt! Ook de trainingen van oud-trainees zijn verhelderend – het is leuk om te horen hoe zij zijn begonnen en waar ze nu staan. Het groepsproject en de individuele projecten vond ik heel sterk. Je bouwt dan echt iets op vanaf punt nul. De dingen die ik daar heb geleerd zal ik niet vergeten. En niet alleen in technische zin: ik heb mijn verhaal over mezelf aangescherpt, ben zelfverzekerder geworden, heb geleerd eerder mijn mening te uiten en hoofdzaken van bijzaken scheiden. En streaming Kafka was echt vet.

Aan wie zou je dit traineeship aanraden?

Wil je iets gaan doen met AI, moduleren en software, dan is dit traineeship een solide basis. Als je van programmeren, puzzelen en dingen onderzoeken houdt dan is het Young Mavericks Data Engineering traineeship echt iets voor jou. In dat geval zou ik zeggen: gun jezelf een fijne start van je werkende leven, een goede technische basis en alle middelen die je nodig hebt om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden. En, misschien wel het allerbelangrijkste: je leert bij Young Mavericks niet alleen praktische waarde toevoegen aan bedrijven – je leert jezelf op waarde schatten.

Onze zoektocht naar zonnepanelen


Datatechnologie inzetten voor duurzaamheid: Toen eerder dit jaar nieuwe, geavanceerde satellietfoto’s werden vrijgegeven, waren we er klaar voor. De ruime ervaring in het verbeteren en organiseren van remote sensing data door middel van engineering en machine learning had Young Mavericks klaargestoomd voor onze volgende missie: de Basisregistratie Grootschalige Topografische (BGT) kaarten van Nederland met niet-geregistreerde objecten te verbeteren om inzicht te krijgen in – en het stimuleren van – het gebruik van zonnepanelen. 

Lees meer

In gesprek met Sylvia: samen ontdekken we jouw groeipotentieel

Hetgeen waar wij naar streven bij Young Mavericks, is dat mensen goed op hun plek zitten tijdens een opdracht en dat ze de ruimte hebben om hetgeen te doen wat zij nodig vinden. Daarbij ontwikkelen we in trainingen nog meer vaardigheden die bijdragen aan een goede verwachtingsmanagement en werkrelaties. Dat draagt bij aan de professionaliteit van consultants en dus goede projecten en – hopelijk – blije opdrachtgevers.

Lees meer